21 februari 2012

Tema vinter och snö, som smälte bort


I söndags var det dags för vår andra träff på terminen och den här gången fick vi det fina vädret åter som vi förtjänar - klart och några plusgrader. Lite otursamt att snön smält bort till stor del när vi hade tema vinter och snö, men å andra sidan fick både barn och föräldrar sig en riktigt skridskotur på den glashala stigen upp till björkbacken i Mårtaskogen. En liten tur på pulkorna blev det och ett par kortare sammanbrott när det inte var före längre upp i skogen.


Just denna gång hade mamma Knopp försovit sig hemma hos en av oss ledare, så vi körde en lite annorlunda inledning med upprop, namnsång och lite lätt prat om vad man kan göra vid de olika årstiderna. Barnen verkade klart längta till sommaren, då de upplyste oss att "man då kunde bada hela tiden och gå i linne och kalsonger!". Låter härligt - jämfört med de små Michelingubbeutrusningar de små kånkar runt i så här års....och vem hade anat att ett vanligt upprop i ring skulle bli en sådan succé hos barnen - det gör vi om!


För att hålla igång och hålla värmen uppe lekte vi sedan en väldigt enkel årstidslek som bestod av att vi hade hängt upp bilder på de fyra årstiderna runt vår samlingsplats. Ledaren sa vinter och barnen sprang då och letade upp bilden med en pulka, snöflinga, snögubbe etc. - vidare sprangs det till våren med vitsippor, lamm och en kyckling, osv. osv. En liten genusbetraktelse gav dock vid handen att de flesta barnen i blå jackor och overaller gav sig av i riktning mot klippskrevan man kan klättra i, medan de flesta rosa och röda jackorna hittade bilder och pekade ut flora och fauna de känner till. Därmed inte sagt att vi gör någon skillnad på barnen i gruppen, men väl en lärdom att vi behöver blanda våra aktiviteter för att hålla alla engagerade och intresserade.


Därefter var det dags för dagens knep och knåp som inbegrep tillvekning av en enkel fågelmatare till alla stackars fåglar som inte har det så lätt för att hitta mat nu under vintern. Varje famij hade blivit ombedd att ta med en tom halvliters-PET-flaska med kork, ett plastlock från t.ex. en creme fraiche-burk och en sax eller kniv. Vi ledare hade med snöre, små grillpinnar och en rejäl säck fågelfrö/nötter.Föräldrarna stod för det svårare momentet att göra två små hål på vardera sida om flaskans botten (ca 2-3 cm upp), därigenom träddes grillpinnen och ett snöre knöts fast till en hänganordning. Vidare gjorde vi fyra större hål precis under flaskans hals, varigenom fröna ska rinna ut när den hänger upp-och-ner. I plastlocket gjordes ett hål så att det kan träs över flaskhalsen och så småningom låsas fast med flaskans kork. På locket rinner maten ut och fåglarna kan sitta. Därinnan fyllde vi flaskorna till ca 2/3 med frö - glöm inte att ta med en tratt för att slippa spilla halva påsen på marken.Vips hade vi en enkel fågelmatarstation att ta med hem och hänga i trädgården. Förhoppningsvis har barnen sett en hel massa spännande hungriga gäster som de kan berätta om nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar