13 februari 2012

Ny termin och pinnbröd


Terminens första träff blev en kall historia i minus 9 grader och vi hade därför bestämt oss för att köra en lite kortare version än vanligt och hålla oss runt den värmande elden. Det är tydligt hur olika barnen reagerar på kylan och av de tio tappra barnen som kom var det en och annan som gav upp halvvägs, medan andra säkert hade kunnat busa runt hela dagen.


Humöret och värmen höll vi uppe med lite sång och rörelser innan vi knatade runt och letade efter mamma Knopps förrymda knoppebarn.


På programmet stod det bak av pinnbröd, men för säkerhetsskull hade vi också laddat upp med korv och bröd om utifall det skulle bli för kallt att mecka med deg i den bitande kylan.

Sugna på att baka över öppen eld trotsade våra föräldrar kylan och det bakades flitigt på pinnarna vi samlat ihop. Degen hade vi förberett hemma och för enkelhetens skull redan portionerat ut i lagom stora kluddar. Receptet för ca 10 bröd är busenkelt: 5 dl mjöl, 1-2 tsk salt, 2 tsk bakpulver och 2 dl vatten knådas ihop tills degen inte längre kladdar.

Degklumparna rullas sedan ut till korvar som lindas runt en pinne och gräddas över öppen eld. Supersmarrigt när det viner kallt om öronen och ännu godare med en liten klick Bregott som får smälta på.


Mot träffens slut hade barnen krupit längre och längre in i vindskyddet och det var inte många av dem som lät sig lockas ut för en avslutande Björnen sover. Till nästa gång hoppas vi på mildare temperaturer även om temat är snö och vinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar