20 mars 2012

Flexibilitet i skogen


Även i skogen får man ibland vara beredd på att vara riktigt flexibel, så som till exempel i söndags när vi kom fram till en redan upptagen "lägerplats". Vår lilla björkbacke var inte ockuperad av vem som helst heller, utan just av en grupp på femton entusiastiska motorsågsfantaster som förmodligen gick en kurs och var i full gång med att avverka många av de höga träden vi tidigare lekt och busat runtom. Vi fortsatte stigen framåt och hittade så småningom en alldeles perfekt ny liten glänta en bit ifrån de högljudda motorsågarna.


Många av barnen var antingen hemma med förkylning eller på äventyr i fjällen, men vi var en tapper skara på åtta barn med föräldrar som ägnade oss åt temat djur. Det är ungefär ett år sedan vi gjorde detta senast och vi tog därmed tillfället i akt att återvända en beprövad idé och existerande material. Många av barnen är nu faktiskt nästan dubbelt så gamla som de var då och det var härligt att se hur de verkligen utvecklat både intresse och tålamod att genomföra en lite längre aktivitet.


Det stod djurbingo på schemat och för att riktigt kunna spana in skogens alla invånare tillverkade vi först varsin kikare av toarullar, några varv tejp och ett resårband. Given succé precis som förra gången! Barnen gav sig sedan ut på spaning tillsammans med sin förälder som rustats med en bingobricka och penna. I lagom knopphöjd hängde det bilder på de vanligaste svenska djuren och alla lunkade glatt omkring och fyllde sina brickor med kryss. Imponerande att höra hur två- och treåringar kan känna igen både grävling och huggorm.


Fika följde därpå och vi kunde säkert uppbringat minst de traditionella sju sorternas kakor när barnen sött sprungit runt och bytt och bjudit på varandra. När vi kom tillbaka till utgångsplatsen hade vi varit iväg en halvtimma längre än vanligt och med allas humör på topp kunde vi lägga ännu en mysig söndagsförmiddag i skogen till handlingarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar