Så var det äntligen dags för terminsstart i söndags och fjorton mycket förväntansfulla små Skogsknoppar med föräldrar anslöt vid vindskyddet på Friluftsfrämjandets gård Backen. Alla barnen hade hunnit växa till sig ordentligt på de två månader som gått sedan avslutningen och nu är alla uppe och knatar för egen maskin. Med andra ord är gruppen redo för lite mer lek och spring under våren.
Som alltid startade vi träffen med namnsången och många av barnen var nu snabba på att klappa, snurra eller hitta på någon egen rörelse. Det är alltid lika sött när det dansas och vinkas hur många gånger som helst på raken. Eftersom det fortfarande var isig och halt höll vi oss på en lite mindre plätt och sjöng lite mer än vanligt. Lille knopp, knoppar bak stenen och en ny liten trudellut hörde till de mer framgångsrika initiativen...
Ett Knoppebarn
Ett Knoppebarn,
ett Knoppebarn,
det är ett barn med stövlar på.
Och har det inga stövlar på,
så är det inget Knoppebarn.
Ett Knoppebarn,
ett Knoppebarn,
det är ett barn med stövlar på.
Framgooglade texter till kända melodier ska man uppenbart akta sig för om de inte provsjungits hemma - fick jag lära mig...
Dagens aktivitet var bakning av påse-på-magen-bröd och med engagerade insatser från föräldrarna fick vi både blandat degen och jäst den innanför jackorna. Lite väl tålamodsprövande blev det för några av de små som fick vänta länge på att alla skulle hinna grädda sina bröd, medan andra höll ut och njöt i stora drag av det goda resultatet.
Till nästa gång vi bakar i naturen tar vi med oss erfarenheten att vi ska använder briketter eller kol istället för ved för en jämnare glöd och man behöver mer än ett "bakgaller" när man är 14 barn och dubbelt så många föräldrar. Framförallt ska vi till nästa gång ha en färdigjäst deg redo att grädda meddetsamma till hungriga små Knoppar - mammor och pappor står ut med suget i magen lite längre...
Påse-på-magen-bröd
6 dl vetemjöl0,5 påse torrjäst
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
någon tsk brödkrydda efter smak
2dl vatten - ca 50 C
1. Påsen knyts ihop och knådas till en jämn deg
2. Stoppa innanför tröjan för jäsning i ca 20 min
3. Tag degen ur påsen, tillsätt ev. mer mjöl om degen är för kladdig att hantera
4. Forma platta bullar att grädda gyllenbruna på grillgaller
Supersmaskigt med en klick Bregott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar