25 september 2011

Knoppar i svampskogen


På terminens andra träff var det dags att dra ut i svampskogen med våra glada knoppar. Tillbaka på vårt "vanliga" ställe nere vid fjorden och kyrkans ängar hade vi i år lagt svampträffen alldeles rätt i tiden. Mitt i finaste svampprakten hade vi kunnat tillbringa hela dagen med att fylla korgen.


Efter den obligatoriska namnsången och knoppletandet och nya nyckelpigeövningen med påklistring av dagens prick (snacka om att barnen var taggade att fylla på sina kort - vissa till den milda grad att de lyckades tillskansa sig en extra prick med sin lilla oskyldiga uppsyn...) var det dags att leta svamp.


Med en försiktig förmaning till föräldrarna att hålla extra koll på barnen idag och dessutom se till att alla små fingrar skulle torkas av innan fikan, så gav vi oss på att leta och plocka några av de svampar som fanns i vår dunge. Dessutom fick alla en halv svamp på bild som skulle paras ihop med sin andra halva som fanns att leta upp bland de riktiga svamparna.


Mest fascinerande var så klart det som inte fick plockas, men vi fick i alla fall tillfälle att på avstånd njuta av den vackra prickiga röda flugsvampen. Artrikedomen var det annars inget fel på och vi hittade massor med soppar och till och med ett par kantareller.


Med ordentligt gnuggade fingrar var det dags för fika och som vanligt avslutade vi med Björnen sover, om och om, och om igen...



Nästa gång ger vi oss för första gången ut på längre utflykt tillsammans, lämnar skogen för att titta på alla djuren på Stättareds 4H-gård.

1 kommentar:

  1. Oh, vad spännande med svampjakt! Det är så kul och inspirerande att ha en annan knoppblogg att följa :)

    /Cecilia

    SvaraRadera