3 maj 2011

Insekter


Söndagens knoppträff fick tuff konkurrens av traktens alla kosläpp, men trots det blev vi en rejäl grupp på nio knoppar, ett gäng äldre och yngre syskon och en hel massa föräldrar. Träffen var tvekläst vår allra härligaste beträffandet vädret och barnen verkade verkligen uppskatta temat insekter med lupptittande och allt.


Här bryter vi inga rutiner i första taget utan knopparna drog efter namnsången iväg i full fart mot mamma Knopp och hennes förrymda knoppbarn. Extra roligt var att se en av de minsta killarna som tog igen ordentligt för de gånger han suttit krasslig i vagnen och nu pigg som en lärka ägnade halva träffen åt att samla knoppbarn - underbart!


Dagens tema var sedan insekter och vi hade förberett med färgbilder på 15 vanliga insekter (fluga, nyckelpiga, fjäril etc.) som hade lagts i varsin plastficka och sedan klippts på mitten. Barnen fick välja en halva var och i skogen lade vi sedan ut de andra halvorna (som också hade insektens namn - för ev osäkra föräldrar). De små gick runt tillsammans med sina föräldrar och matchade ihop sin bit med rätt kroppshalva. Detta visade sig vara en riktig succé för de flesta av våra knoppar runt två som är inne i stora pusslaråldern. Detta är en aktivitet som vi säkert kommer att göra även på andra teman där bilder lämpar sig.



När alla hade hittat en matchande del samlades vi i ring och barnen fick berätta vad de hade hittat och peka på "sin" insekt som nu låg på marken mellan oss. Härnäst var det dags att titta på riktiga insekter och vi utrustade oss med luppar och burkar för att samla ett gäng stackare som vi tittade närmare på.

Det blev viktigt att uppmana barnen att vara rädd om insekterna och själv fick man skärpa till sig både en och annan gång för att inte visa att det kändes lite läskigt att ha en spindel krypandes i handen. Barnen kan ju gott få bilda sig en egen uppfattning om huruvida det är otäckt eller inte.


 
Innan det var dags för fika och avslutande Björnen sover hann vi med att sjunga om Imse Vimse och göra en rörelseramsa om fjärilen:

Fjärilen fladdrar glad, bland blommor och blad (handflatorna mot ansikte, fäst tummarna i varandra, flaxa)
Så blir den trött (stilla med händerna)
Och somnar sött (lägg ihop händerna mot kinden, låtsas sova) 

1 kommentar:

  1. Fint blogg!
    Vi har en grupp knoppar också här nere i Malmö.
    Ni hade en super trevligt dag med insekterna. Kanske använder lite av dina ideér, jag tyckte de var mycket bra
    Roberto

    SvaraRadera